Anální žlázy psa

25.11.2014 10:32

Anální žlázy jsou častým problémem u psů. Jde o párové pachové váčky, velikostí od kuličky hrášku až po kaštan – podle velikosti psa - nacházející se po stranách řitního otvoru. Jsou uzpůsobeny pro tvorbu sekretu ke značení teritoria, jenže často tvoří nadmíru mazu, takže pak

dochází k ucpání a zanícení žlázek. Proto je důležité včas vypozorovat průvodní příznaky a pravidelně žlázky vymačkávat. Jak záněty poznat a která plemena tímto problémem nejvíce trpí?

Jak často vymačkávat anální žlázky psa?

Názory odborníků na frekvenci vymačkávání žláz se liší. Jejich naplnění závisí na individualitě každého psa, ovlivňuje je možnost značení území, stres, pohyb, pravidelná stolice i pravidelná péče. Veterinář by měl pokaždé zkontrolovat, zda není žlázka zvětšená či zanícená a v případě potřeby ji vymačkat. Jde o jednoduchý úkon, prováděný stiskem oblasti kolem řitního otvoru (v přirovnání k ciferníku hodin jde zhruba o pozici číslic 4 a 8), doplněný o desinfekci antiseptickým gelem. Zánět se pak léčí antibiotiky. Veterinář by vás mohl také proškolit jak na to, nedoporučuje se však vymačkávat zbytečně často, aby se nepodnítila větší produkce mazu. Obecně jde o zákrok prováděný s odstupem několika měsíců až jednoho roku, někdy je však třeba k němu přistoupit i každý týden.

Když pes "sáňkuje" - typické příznaky a správná diagnóza Mezi typické příznaky patří sáňkování psa, vykusování srsti v oblasti ocasu i jinde, bolestivost psa či nadměrné olizování. Diagnóza ale může být i komplikovanější, podobnými příznaky se také mohou projevovat někteří vnitřní parazité a ekzémová onemocnění. Pokud k ucpání a zánětům dochází často, je lepší přikročit k chirurgickému odstranění, které se provádí v celkové anestesii. Vede se souběžně s konečníkem, takže nehrozí poškození svěrače a pes je již druhý den schopný běžného vyměšování.

Plemena náchylnější na problém s análními žlázami

Náchylnější jsou plemena malého až středního vzrůstu, někdy se uvádí jako typičtější také plemena dlouhosrstá, či s převislýma ušima, nemusí to ale být vždy pravidlem. Nutnost vymačkat žlázky je stejně důležitá jak u psů, tak u fenek. Většině psů se zákrok nelíbí a je třeba jim fixovat tlamu. Nejedná se však o finančně náročný zákrok, za několik minut je hotovo. Psovi se okamžitě uleví a patřičně vám pak projeví svou nesmírnou vděčnost.