Degenerativní myelopatie - DM

04.01.2016 08:05

Je to syndrom, který postihuje nejčastěji velké plemena psů. Poprvé byl diagnostikován u německých ovčáků v 70. letech, ale dnes se rozšířil už i na další velká plemena, včetně barzoje. Primárním obrazem je paralýza zadních nohou, která se časem progresivně zhoršuje. Pes nakonec může ztratit kontrolu nad funkcí močového měchýře a cév. Netrpí při tom bolestmi. Nemoc se projevuje mezi 5. a 14. rokem života. Nemoc lze snadno zjistit pomocí DNA testů.

Při testování lze diagnostikovat, jestli má pes mutaci genu (DM/DM) – at risk, jestli je nositel (přenáší mutaci N/DM) – carrier, nebo je čistý (N/N) - clear.

 

A jak na tom barzoj je?

Zde bych ráda uvedla statistiky z německých stránek https://www.barsoi-info.com

OFA Statistik (testovaní psi v v USA) k datu 9.4.2012

 CLEAR                          434      72,33%

 CARRIER                       151      25,17%

 AT RISK                        15        2,50%

 CELKEM TESTOVÁNO:   600       

 

Statistika barzojů v Evropě (z laboratoře Laboklin) a z výsledků zaslaných majiteli k datu  27.05.2012                                          

AT RISK                        21        5,24%  

CARRIER                       137      34,16%           

CLEAR                          243      60,60%           

CELKEM TESTOVÁNO:   401     

 

Ze statistik je jasné, že je sice zatím velké procento nenakažených barzojů, ale rovněž je poměrně velké procento přenašečů. Pokud by chovatel použil v chovu dva přenašeče, jejich potomci by v lepším případě byli přenašeči, v horším by přímo trpěli tímto onemocněním. Pokud použije přenašeče s čistým (negativním) jedincem, potomci budou buď nadále přenašeči či negativní. Pokud oba rodiče jsou čistí, všichni jejich potomci jsou rovněž čistí! Přenašeče je možné nadále využívat v chovu, ale je nutné sledovat jejich potomstvo. Pokud je pes přímo nakažen, neměl by být v žádném případě v chovu použit!!!

 

Jak a kde testovat?

V Evropě lze DM testovat v mezinárodně akreditovaných laboratořích např. v německém Laboklinu (již pobočka i v ČR), ve francouzské laboratoři Antagene, řada importů z USA má testy u americké laboratoře OFFA či je možné využít služeb laboratoře v Hongkongu Vetascien přes českou laboratoř Genomia s využitím slevy sjednané klubem (viz. článek zde) .

V případě, že byste měli zájem o testy v Laboklinu je možné v rámci klubu sjednat slevu 15% pro naše členy (na žádankách by muselo být razítko klubu a potvrzení, že jste členem), i tak jsou ale částky dosti vysoké.

Každá laboratoř vyžaduje jiný odběrový materiál a je třeba si vždy přečíst podmínky na jejich stránkách. Doporučuji odebírat krev a ne pouze stěr ze sliznic z důvodu přesnosti. Výsledky genetických testů je možné zapsat do PP psa pouze z mezinárodně akreditovaných laboratoří a kopii certifikátu o vyšetření je třeba zaslat na plemennou knihu (např. se zápisem vrhu).

 

Závěrem

Na stránkách https://www.theborzoifiles.net/ se můžete v případě zájmu podívat na příbuzné jedince Vašich miláčků, u řady z nich (převážně žijících v USA či Německu) jsou výsledky DM uvedeny. Toto testování je zcela dobrovolné, byť v řadě zemích je již povinné pro uchovnění jedinců. 

Onemocnění DM, lze snadno zjistit. Zvažte všichni prosím, zdali je pro Vás částka za tento test opravdu tak vysoká, abyste nenechali svého miláčka otestovat. Každý z nás zaplatí ročně tisíce za výstavy, tak proč neinvestovat pár set do zdraví?

 

S pozdravem

 

Alena Mládková

za CHS z Višňového květu

 

verze 2016